malí veľkí pomocníci

Ročník 2016

Nástup jari bol síce rýchly, ale predčasný a vystriedal ho mráz, ktorý spálil jemné lístky rozvíjajúceho sa viniča. My sme vďaka pomerne vysokej polohe stratili len asi 10% úrody, ale s dôsledkami jarného mrazu sme sa potýkali aj pri oberačke. Príroda je mocná a vinič spálené výhonky nahradil, spôsobilo to však nerovnomerné dozrievanie a pri zbere sme museli byť opatrní, lebo rozdiely v cukornatosti boli v závislosti od polohy aj 4°NM. Leto bolo slnečné a pekné ale v auguste znova nastali dažde, v dôsledku ktorých popraskali už zrejúce bobule. Postrek vodným sklom na šťastie hnilobe zabránil a znova sme mali na skorších odrodách, najmä Portugale, množstvo cibéb.

 mraz-2-2  mraz-1  portuga-tvrda-prebierkaa  frankovka-2

Pokračuje zakladanie či rekonštrukcia vinohradov

Podsádzanie pokračovalo v “Pustáku”- starom vinohrade s bielymi odrodami a pokračovali sme aj v úprave a zapestovaní závesu v Maxovom vinohrade. Južný svah  vo Vlčej doline, ktorý  už tri roky pripravujeme na výsadbu vinohradu, je po hrachu a repke konečne pripravený prijať vzácne štepy Pinotu noir a Tramínu červeného.

         

  Prijali nás do globálnej komunity naturálnych vinárov

Slovenská komunita naturálnych vinárov nám bola od počiatku blízka a do značnej miery ovplyvnila našu vinohradnícku a vinársku cestu. Rovnako ľahko a prirodzene sme nadviazali vzťahy s kolegami z Moravy a Rakúska. Rok 2016 bol však pre nás  prelomový v tom, že sme splnili prísne kritériá, vrátane senzorickej skúšky, pre účasť na profilovom globálnom podujatí zameranom na naturálne vína RAW WINE ktoré zastrešuje významná propagátorka naturálnych vín Isabel Legeron. Táto priekopníčka si na začiatku svojich aktivít vyslúžila prezývku that crazy French woman, dnes je však všeobecne uznávaná a rešpektovaná. Pri príležitosti vydania slovenskej verzie svojej knihy “Nahé víno” nás navštívila  aj ďalšia ikona naturálnych vín Alice Feiring, ktorá sa preslávila svojou prvou rebelantskou publikáciou “Ako som zachránila svet ot parkerizácie”. Bolo pre nás veľkou cťou že nás navštívila v Suchej a dokonca v pivnici vlastnoručne premiešala kvasiace unplugged vína…

 raw-3  raw-2  raw-1  download

V núdzi poznáš priateľa

Vladimírovi mladšiemu sa podarilo zničiť si kríže hneď na začiatku vinárskej kampane a dostal od lekára prísny zákaz chrbát zaťažovať. Obrátil sa preto na priateľov s prosbou o pomoc a s ich pomocou sme kampaň zvládli bez vážnejších problémov. Patrí im za to naša úprimná vďaka!

 14484791_1034129223370972_3483647677726748243_n1  14695576_1055268491257045_6818154241684844375_n1  14705609_1057352621048632_1925749980052831604_n1  14494684_1034129050037656_6451918882720252591_n1

 Oberačky ako obvykle

To, že oberačky boli zase pod hrozbou dažďa sme zobrali so stoickým kľudom ako niečo, čo je v našom klimatickom pásme prirodzené a vinobranie sme plánovali na základe vcelku spoľahlivých predpovedí počasia. Portugal sme oberali na dva razy, výberový zber na carbonique mal cukornatosť  iba 18°NM, ale hlavný zber Portugalu sa vyšplhal až na cukornatosť 23°NM, zrejme vďaka veľkému množstvu cibéb, ktoré sa veľmi pozitívne prejavili aj v chuti mladého vína. Radosť nám urobili aj Dunaj- 22°NM, Devín- 21°NM a Rosa-19 °NM, aj panenská úroda Vlašáčika-19,5°NM a Hronu-21°NM. Podarilo sa nám pred škorcami zachrániť pár strapcov skvelého Veltlína-21,5°NM a Vlašáku- 20°NM zo starého vinohradu. Bohatú a zdravú úrodu Frankovky sme obrali 15. 10.  Potešilo nás, že dosiahla cukornatosť  23°NM. Len čo bolo hrozno v pivnici, začalo pršať…

frankovka  14433046_1034128660037695_6276330334134818952_n1vlasak  devin  vzorne-poumyvane-nadoby

Pokračujeme v tvorbe remeselných unplugged vín

Aj tento rok sme časť hrozna spracovali ručne či nožne, bez elektrických zariadení, ako remeselné unplugged vína. Šliapaním a fermentáciou v kadi sme pripravili Dunaj, Frankovku aj Hron. Po úspechu Oranžového vlka 2015 sme Vlašák zo starého vinohradu znova pomleli na pradedovom starožitnom mlynkoodstopkovači a nechali ho prekvasiť v otvorenej kadi na šupkách. Pripravili sme aj ďalšiu špecialitu: Devín aj Veltlín s prídavkom ručne otrhaných bobuliek, prekvasený v dubovom sude. Teraz sa tešíme, ako s mladými vínami budeme pracovať ďalej, snáď sa konečne zrodí aj cuvée Červený  vlk

 14317375_1028539103929984_6229598670413637939_n1 rucne-presovanie-dunaja n-a-ph-sliape bobulovy-experiment

Vína z ročníka 2016

Zatiaľ je k dispozícii iba Carboniq 2016. Biele vína sme stočili z jemných kvasníc 21 mája, kedy sme ich aj prvý raz jemne zasírili. Teraz sa pomaly čistia a harmonizujú… Dúfame, že budú do septembra 2017 pripravené na fľašovanie. Na červené vína z tohoto ročníka si  budeme musieť počkať ešte trocha dlhšie!