Celkom dobrý ročník, teda v porovnaní s ročníkom 2014…
Chladný a daždivý máj spôsobil nerovnomerné odkvitnutie viniča. Potom nasledovalo suché a teplé obdobie s extrémnymi teplotami až 41 °C. Zmena prišla až v druhej polovici augusta, kedy za 5 dní napadlo 166 mm zrážok. Ako pribúdali zrážky, zvyšovali sa obavy. Zelené bobule to ustáli a len pomaly zväčšovali svoj objem, ale mnohé už zamäknuté bobule v dôsledku množstva dažďa popraskali. Na šťastie bio-postrek Aquavitrín (vodné sklo) zabránil hnilobe, lebo poškodené bobule zaschli a začali „hrozienkovatieť“ čo obohatilo úrodu o ďalšie chute. Počasie v septembri s priemernou teplotou 16,5°C a zrážkami v najnevhodnejšom čase tiež nestálo za veľa a október bol z hľadiska dozrievania hrozna ešte horší. 13. októbra ráno padla teplota až na -1,5°C, čím sa proces dozrievania hrozna definitívne ukončil.
Certifikovaná bio-produkcia
Naše vinohrady boli od roku 2012 v konverzii na bio-produkciu. Dnes už môžeme jednoznačne povedať že bio-ochrana sa nám plne osvedčila, aj keď je spojená s väčšou prácnosťou najmä čo sa týka boja s burinou. Získali sme bio-certifikát na hrozno zo sezóny 2015 aj na vína, ktoré sa z neho zrodia.
Pokračuje zakladanie či rekonštrukcia vinohradov
Podsadili sme 460 štepov v starom vinohrade Portugalu, postavili konštrukciu v druhej polovici Maxovho vinohradu a mohli sme pokračovať v zapestovaní závesu Hronu a Rizlingu Vlašského. Postupne pripravujeme špičkový vinohradnícky pozemok vo Vlčej doline na výsadbu Pinotu noir a Tramínu.
Oberačky pod hrozbou dažďa, alebo človek mieni- pánboh mení…
Úrodu sme úspešne ochránili pred múčnatkou a hnilobou, stále ju však ešte ohrozovali dažde a škorce. Temer všetky termíny oberačiek sme pod hrozbou dažďa museli predsunúť a namiesto obvyklého piatka a soboty sme oberali už počas týždňa. Portugal sme oberali na dva razy, výberový zber na carbonique mal cukornatosť 19°NM, ale ostatný Portugal nás veľmi nepotešil cukornatosťou iba 17°NM. Radosť nám urobila panenská úroda Dunaja- 24°NM, Devína- 23°NM a Rosy-22,5 °NM, aj pred-panenského Vlašáčika-19°NM, ktoré sú prísľubom do budúcich ročníkov. Podarilo sa nám pred škorcami zachrániť pár strapcov skvelého Veltlínu-21°NM a Vlašáku- 21°NM zo starého vinohradu. Bohatú a zdravú úrodu Frankovky sme obrali už 13. 10. lebo primrzlo a hrozili dažde. Potešilo nás, že dosiahla cukornatosť aspoň 22°NM. Len čo bolo hrozno v pivnici, začalo pršať…
Naturálne vína
Naše prvé certifikované bio-hrozno nás povzbudilo pokračovať ďalej v objavovaní možností tvorby naturálnych „unplugged“ vín. Časť úrody Frankovky sme znova spracovali tradične-šliapaním a Vlašák sme pomleli na pradedovom mlynčeku. Nechali sme ho prekvasiť na šupkách, vyzrievať v drevenom sude a vôbec sme ho nesírili, ani pred fľašovaním. Je to naše prvé oranžové či jantárové víno. Časť panenskej úrody Dunaja sme spracovali karbonickou maceráciou a inšpirovaní francúzskymi naturalistami sme ho nafľašovali bez čírenia, filtrácie aj sírenia. Nesírili sme ani naturálny sekt, ktorý sme pripravili z mladého Vlašáka; je skvelý, akurát že sa veľmi ťažko otvára a niekedy vo fľaši toho veľa nezostane…
Vína ročníka 2015
-
Modrý Portugal 2015 carbonique
Francúzskom inšpirovaná verzia Modrého Portugalu, vytvorená tradičnou metódou macération c…
-
Dunaj 2015 carbonique
Francúzskom inšpirovaná verzia panenskej úrody slovenského novošľachtenca Dunaj, vytvorená…
-
Ružový vlk 2015
Plné, lahodné a vyvážené rosé, v ktorom sa snúbi Frankovka z Ružovej doliny s Portugalom z…
-
Veltlínske zelené 2015
Poctivý starosvetský Veltlín s charakterom. Skalných priaznivcov tejto odrody poteší výraz…
-
Devín 2015
Intenzívny a mohutný Devín z panenskej úrody. Mladý, na závese vedený vinohrad sa už nemoh…
-
Oranžový vlk 2015
Naše prvé víno, vytvorené z bieleho hrozna prekvasením a maceráciou na šupkách. Základ tvo…
-
Dunaj 2015
Opulentné víno, vytvorené zo slovenskej odrody Dunaj. Ponorte sa do jeho zamatovej chuti, …
-
Baccara 2015
Tmavopurpurové cuvée vytvorené zo slovenskej odrody Rosa, doladenej Frankovkou, Portugalom…