„Vinárstvo umožní zarobiť malý majetok – za predpokladu, že začnete s veľkým.“
(Thomas Pellechia: Starting and Running a Winery)
Vina plné života
V našom rodinnom vinárstve vytvárame autentické vína plné života, jedinečného charakteru a slnka z viníc, verne odrážajúce ročník, terroir aj charakter odrody. Veríme, že v zdravom hrozne je obsiahnuté všetko potrebné pre vznik harmonického vína: životaschopné kvasinky a baktérie na šupke, cukor a bohatstvo ďalších látok v bobuli, to všetko bez zvyškov chemických prípravkov vďaka ekologickému poľnohospodárstvu. Hrozno sa transformuje na víno prirodzene, bez prídavku enzýmov, živných pôd, baktérií, tanínov či iných pomocných prípravkov a počnúc sezónou 2014 boli všetky naše vína vytvorené bez pridania komerčných kvasiniek. V snahe o zachovanie čo najväčšej autenticity sme celkom upustili od technologických zásahov ako čírenie či filtrácia, sírenie vína minimalizujeme a dokonca máme aj vína vytvorené bez pridanej síry.
Sprevádzanie vína
V pivnici zasahujeme iba minimálne ale nášmu vínu doprajeme dostatok času na to, aby jednotlivé fázy procesu prebehli prirodzene a víno sa mohlo urobiť samo. Dôraz kladieme na prevenciu problémov a dôsledná pivničná hygiena je samozrejmosťou. Naša pivnica nám pri tom pomáha svojou prirodzenou optimálnou mikroklímou a stabilne nízkymi teplotami počas celého roka.
Technológia
Naše najdôležitejšie technologické prvky sú kvalitný lis, vysokozdvižný vozík a výťah spájajúci pivnicu s halou vinárstva a samozrejme, najdôležitejší prvok je čas...
Odvaha k experimentu
Aj keď sme vyznávačmi nízko-intervenčného prístupu k výrobe vína, odvaha k experimentu nám nechýba. Naše experimenty sú založené na skĺbení intuície a odvahy robiť veci inak so znalosťou biochemickej podstaty tajomného procesu transformácie hrozna na víno. Neprestáva nás udivovať aké možnosti tento proces otvára a aké odlišné vína sa dajú vytvoriť.
Náš tím
Naša sila je v tímovej deľbe práce a osobnej angažovanosti každého člena rodiny, vrátane tej širšej, ktorú tvoria naši dnes už dlhoroční spolupracovníci.
Vladimír Magula mladší plní strategickú úlohu nositeľa vízie a manažéra, zodpovedného za vybudovanie a riadenie úspešného rodinného podniku. Je pánom pivnice, kde sa necháva viesť svojou intuíciou a srdcom vinára pri objavovaní našej predstavy o víne. Jeho úlohou je sprevádzať hrozno na ceste z vinohradu do fľaše a pomôcť mu naplno rozvinúť svoj potenciál. Naše vína prezentuje na profilových globálnych podujatiach pre naturálne vína a intenzívne komunikuje zo zákazníkmi na rôznych úrovniach. Angažuje sa pri zavádzaní biodynamických postupov vo vinohrade aj pivnici nie len u nás, ale aj v rámci širšieho stredoeurópskeho regiónu.
Vladimír Magula starší, má na starosti vinohrady, ktoré sú našim rodinným pokladom a základom našich vín. Plní aj dôležitú úlohu rodinnej pamäti. Rýchlo pochopil že kvalita vína sa dá ovplyvniť iba kvalitou hrozna a že cestou ku špičkovému hroznu je ekologické poľnohospodárstvo. Svoje schopnosti dlhoročného vedeckého pracovníka teraz využíva na pochopenie komplexných súvislostí a korelácií klimatických vplyvov na ekologickú ochranu viniča a využíva ich tak, aby výsledkom bolo zdravé hrozno špičkovej kvality v každom ročníku.
Lucia Magulová napĺňa dôležitý rozmer biodynamickej farmy ako komplexného sebestačného organizmu tým, že chová kone a ďalšie hospodárske zvieratá. Vo vinárstve plní dôležitú funkciu rozhodcovského someliéra a podieľa sa aj na prezentácii rodinnej firmy. Je autorkou prevažnej väčšiny fotografií, uverejnených na tejto stránke. V súčasnosti pracuje ako znalkyňa v oblasti stavebníctva a má úlohu kľúčového významu ako maminka našich dvoch nádejných mladých vinárov, Huga a Maxima.
Katarína Magulová sa venuje starostlivosti o rodinnú farmu, predovšetkým o parkovú úpravu vinárstva a jeho okolia, aj o zeleninovú záhradu či starostlivosť o drobné hospodárske zvieratá. Z produktov dopestovaných a dochovaných na farme pripravuje rôzne výrobky, ktorými dopĺňame našu ponuku vín pri degustáciách a iných akciách.
Hugo Magula je predstaviteľom najmladšej generácie. Prvou vetou nádejného vinára bolo „naše vínko šumká v pivnici“. So záujmom sa zapája do aktivít vo vinohrade aj v pivnici. Svoje prvé vínko urobil v roku 2016.
Maxim Magula je našim najmladším nádejným vinárom. Cíti sa ako ryba vo vode či už vo vinohrade, pivnici, alebo počas akcií spojených s prezentáciou našich vín.