hlavicka_2018A 2

Ročník 2018

Ročník 2018 sa vyznačoval sa veľmi skorým nástupom vegetačného obdobia a nebol postihnutý jarnými mrazmi. Dvojtýždňový náskok sa premietol aj do skorších termínov oberačiek. Leto bolo znova suché a horúce s teplotami pravidelne prekračujúcimi 30°C. Na šťastie zimné dažde vytvorili v pôde primerané zásoby vlahy a pomohli tak viniču zvládnuť vyprahnuté letné obdobie. Hrozno bolo zdravé, ale sucho a horúčavy sa prejavili pri tvorbe cukru, lebo pri teplote nad 30°C fotosyntéza neprebieha a nedostatok vlahy  môže spôsobiť nedostatočnú cirkuláciu živín v rastlinách. Napriek tomu z hľadiska kvality a vyzretosti hrozna môžeme očakávať veľmi dobrý ročník.

Vinohrad 1  Vinohrad pripraveny na zber  Ukazkova uroda devinu  Hrozno FM

Vinohrady

Dokončili sme opornú konštrukciu vo Francúzskom vinohrade. Vinič zatiaľ striháme na hlavu, aby rastliny primerane zosilneli, ale všetko je pripravené na zapestovanie závesu. Uskutočnili sme tiež pravidelné podsádzanie viniča, ako aj obnovu starého vinohradu Portugalu kde sme podsadili 800 štepov. Museli sme doplniť aj výsadbu Francúzskeho vinohradu kde bol pomerne veľký výpad. Podsadili sme 347 štepov Pinotu a 325 štepov Tramínu. Štepy sme vysadili so zálievkou a v júni sme ich znova poliali.

Francuzsky vinohrad s horcicou  

  Stavba (pomaly) pokračuje

Stavba budovy vinárstva pomaly pokračuje a postupne sa dvíha nad úroveň terénu. Aj keď sme získali dotáciu na výstavbu vinárstva, reálne náklady sú mnohonásobne vyššie, takže tempo výstavby je limitované (ne)dostupnými zdrojmi.  Napriek tomu nastal historický okamih a v septembri sme konečne prepojili starú a novú pivnicu.

      

Popularita naturálnych vín rastie

Znova sme sa zúčastnili profilovej svetovej akcie RAW WINE v Londýne aj v Berlíne, ako aj ďalších domácich či zahraničných aktivít zameraných na prezentáciu a predaj naturálnych vín. Popularita naturálnych vín vo svete všeobecne rastie a čoraz viac šéfkuchárov ich páruje so svojimi kulinárnymi kreáciami. Je pre nás cťou i radosťou, ale predovšetkým výzvou na udržanie a neustále zvyšovanie kvality, keď sú naše vína zaradené na vínne listy renomovaných reštaurácií.


  Restaurant Roots Vienna  Restauracia Iasai v Bratislave  Back to the roots Dublin  MP sa pije aj v Japonsku

Mimoriadne skoré oberačky

Tento rok sme oberali zhruba o dva týždne skôr ako obvykle a na začiatku septembra bola väčšia časť úrody v pivnici resp. garáži (:-)).  Kvalita hrozna bola výborná aj keď úroveň cukornatosti bola čiastočne ovplyvnená suchom. Hrozno však bolo výborne vyzreté a dokonale zdravé. Sucho sa najviac podpísalo na cukornatosti hrozna z mladého vinohradu Rizlingu Vlašského, ktorá bola iba 18°NM na rozdiel od 23°NM, koľko dosiahol Vlašák v starom vinohrade. Staré kry s mohutným a hlbokým koreňovým systémom si sucho vôbec nevšímali ale ťažili z množstva slnečných dní. Portugal sme znova oberali na tri krát. Výberový zber na Carboniq dosiahol cukornatosť 20°NM a následný zber na klasický Portugal a na rosé dosiahol pekných 21°NM.  Ostatné odrody dosiahli nasledovné cukornatosti (°NM): Veltlín 22; Devín 21; Dunaj 21; Hron 22; Rosa 25 a Frankovka 23. Celkovo sme spracovali 18 ton hrozna, čo nám spôsobilo obrovské problémy pri jeho  umiestnení v pivnici, museli sme preto využiť aj priestory rozostavaného vinárstva.

  Oberacka FM  V kadiach kvasi hron a Veltlin je pod strechou  Hugov treti rocnik vina  Vlado a chlapci

Vína z ročníka 2018