My víno nerobíme, iba ho sprevádzame
(inšpirované arcibiskupom Róbertom Bezákom)
Sprevádzanie vína
Paradigma nášho prístupu sa dá vyjadriť vetou, ktorá nás inšpirovala na internete: Nekonať, ale pritom robiť všetko správne (Nichts zu tun und dabei alles richtig machen). Zasahujeme iba minimálne a nášmu vínu doprajeme dostatok času na to, aby jednotlivé fázy procesu prebehli prirodzene a víno sa mohlo urobiť samo. Dôraz kladieme na prevenciu problémov a dôsledná pivničná hygiena je samozrejmosťou. Naša pivnica nám pri tom pomáha svojou prirodzenou optimálnou mikroklímou a stabilne nízkymi teplotami počas celého roka.
Vina plné života
Našim cieľom je vytvárať prirodzené autentické vína plné života, jedinečného charakteru a slnka z viníc, verne odrážajúce ročník, terroir aj charakter odrody. Veríme, že v zdravom hrozne je obsiahnuté všetko potrebné pre vznik harmonického vína: životaschopné kvasinky a baktérie na šupke, cukor a bohatstvo ďalších látok v bobuli, to všetko bez zvyškov chemických prípravkov vďaka ekologickému poľnohospodárstvu. Hrozno sa transformuje na víno prirodzene, bez prídavku enzýmov, živných pôd, baktérií, tanínov či iných pomocných látok a počnúc sezónou 2014 boli všetky naše vína vytvorené bez pridania komerčných kvasiniek. V snahe o zachovanie čo najväčšej autenticity sme upustili od technologických zásahov ako čírenie či filtrácia a sírenie vína minimalizujeme.
Odvaha k experimentu
Aj keď sme vyznávačmi nízko-intervenčného prístupu k výrobe vína, odvaha k experimentu nám nechýba. Naše experimenty sú založené na skĺbení dôkladného štúdia dostupných podkladov s využívaním intuície a odvahy robiť veci inak. Snáď nám pri tom pomáha aj skutočnosť, že nie sme ovplyvnení predchádzajúcimi skúsenosťami a zaužívanými postupmi.