Hlavicka 2017

Ročník 2017

Rok 2017 začal januárovými mrazmi s teplotami až do -15°C, ktoré nám síce pomohli vysporiadať sa s rôznymi živočíšnymi škodcami, ale zároveň oddialili strihanie viniča až do februára. Podobne ako rok 2016, tak aj rok 2017 bol poznačený neskorými jarnými mrazmi koncom apríla aj v máji na „troch zmrznutých“. Naša poloha 200 m nad morom vinohrady opäť ochánila pred vážnejším poškodením, lebo omrzli len kríky zostrihané na dolnú hlavu, alebo rastúce v priehlbinách. Aby toho nebolo dosť, tak nás začiatkom júla postihol ľadovec a poškodil listy viniča aj zelené bobule, ktoré sa na šťastie počas ďalšieho vyzrievania zahojili. Ročník 2017 sa vyznačoval suchom: v máji napršalo iba 18,6mm a v júni 21,7mm, pričom už júnové teploty pravidelne prekračovali 30°C. Na šťastie v júli, auguste aj v septembri v poslednej chvíli výdatne napršalo, čo stačilo na primerané vyzrievanie viniča. Napriek nízkym zrážkam bol dosť silný tlak múčnatky. Vďaka dôslednej kontrole porastov a včasným postrekom na rozhraní júna a júla sme sa múčnatke vyhli a porasty boli zdravé až do konca sezóny. Z hľadiska kvality a vyzretosti hrozna môžeme očakávať veľmi dobrý ročník.

  General 2 Portugal  General 3 Dunaj  General 4 Frankovka

Konverzia na biodynamické poľnohospodárstvo

Po rokoch štúdia a oboznamovania sa s princípmi aj praktickým uplatnením biodynamiky, vrátane pitia skvelých biodynamických vín,  sme tento rok oficiálne zahájili konverziu na certifikované biodynamické poľnohospodárstvo v spolupráci s organizáciou Demeter. Biodynamické poľnohospodárstvo je istým spôsobom nadstavba a zároveň historický predchodca ekologického pooľnohospodárstva. Zameriava sa na prácu so subtílnymi životnými silami a je založené na celostnom prístupe ku farme ako živému organizmu.

Damo  Biodyn 2  Biodyn 3 sovy  Zahradka

Vysadili sme Francúzsky vinohrad

Po štvorročnej  príprave sme na južnom svahu  vo Vlčej doline vysadili vinohrad, ktorý sme nazvali Francúzsky,  lebo štepy Pinotu noir a Tramínu červeného na jeho výsadbu pochádzajú z Francúzska. Tieto štepy predstavujú takzvanú hromadnú selekciu, na rozdiel od niekoľkých vybratých klonov, zabezpečujúcu  genetickú pestrosť a rôznorodosť rastlín viniča v súlade s našim smerovaním  k biodynamickým vinohradom.

    Francuzsky 3  Francuzsky 4

Cesta k naturálnym vínam pokračuje

Znova sme sa zúčastnili profilovej svetovej akcie RAW WINE aj ďalších domácich či zahraničných aktivít zameraných na prezentáciu a predaj naturálnych vín. Spontánne kvasenie a minimálne sírenie vína, rovnako ako neovplyvňovanie prirodzeného zloženia muštu či vína je už pre nás normou. Naviac sme celkom prestali využívať technologické postupy ako čírenie a filtrácia. Aj biele či ružové vína nechávame vyčistiť prirodzene, čo samozrejme vyžaduje čas a odďaľuje uvedenie našich vín na trh. Remeselné či unplugged vína sú významnou súčasťou nášho portfólia a postupne sa stávajú pre naše vinárstvo profilovými.

 Natural 1  Natural 2  Natural 3 prebierka  Natural 4

Nová pivnica, alebo vybetónovaná diera v zemi

Rozširovanie a nástup rodivosti  nových vinohradov si jednoznačne vyžiadali potrebu rozšírenia priestorov na spracovanie hrozna a najmä vyzrievanie vína. Pustili sme sa preto do náročného projektu výstavby novej pivnice. Vlastné zdroje nám však vystačili len na vyhĺbenie jamy a základné betónovacie práce. Zatiaľ teda máme len obrovskú vybetónovanú dieru v zemi, ktorá je pre nás neprístupná a nemôžeme ju nijako využívať.

Pivnica 1  Pivnica 2  Pivnica 3  Pivnica 4 diera v zemi

Oberačky ako obvykle

Oberačka 2017 sa ako obvykle riadila heslom „obrať pred veľkým dažďom“ čo sa nám úspešne darilo. Kvalita hrozna bola výborná aj keď úroveň cukornatosti bola ovplyvnená suchom a hrozno bolo vyzreté lepšie ako by sa dalo usudzovať na základe dosiahnutej hladiny cukru. Modrý Portugal sme znova oberali na tri krát. Výberový zber na Carboniq dosiahol cukornatosť 21°NM a následný zber na klasický Portugal dosiahol len tesne cez 20°NM. Portugal na Rosé sme zberali v dolnej časti vinohradu, v jame kde na jar úradovali mrazy, čiže dosiahnutých 18,8°NM skôr potešilo. Výnimočná kvalita Portugalu sa neplánovane zrodila v „pustáku“, keď sme začiatkom októbra zistili, že v neobrábanom a neošetrovanom starom vinohrade sa urodilo krásne a zdravé hrozno s cukornatosťou viac ako 25°NM.  Ostatné odrody dosiahli nasledovné cukornatosti (°NM): Veltlín 20,5; Vlašák 21,5; Devín 21; Dunaj 21; Hron 22; Rosa 21,8 a Frankovka 23. Maxov vinohrad tento rok dosiahol plnú rodivosť a po prvý krát sme spracovali celkovo 18 ton hrozna, čo nám spôsobilo obrovské problémy pri jeho  umiestnení v pivnici a museli sme tvorivo využiť aj ďalšie dostupné priestory.

Oberacka 1  Oberacky 2  Oberacka 3 Portugal  

Vína z ročníka 2017