Vinobranie 2012

Ročník 2012

Prešli sme na eko-vinohradníctvo

Významnou udalosťou ročníka 2012 bolo, že sme v našich vinohradoch zaviedli ekologický spôsob pestovania a ochrany. Mali sme obavy, ako to dopadne, ale hrozno malo vynikajúcu kvalitu. Ťažko posúdiť, ako významne nám s ochranou viniča pomohlo počasie, ale určite to bolo ľahšie ako za normálnych podmienok. V roku 2012 pokračoval nedostatok zrážok. Sucho, ktoré začalo v auguste 2011, nenarušila ani zima a ani jar. Sucho sa prejavilo v poľnohospodárstve ako celku. Výnosy boli celkovo nižšie, ale kvalita plodín bola veľmi vysoká. Platí to aj o vinohradoch a hrozne. Určite to bude z hľadiska vína mimoriadny ročník.

Rekordné  oberačky

Hrozno dozrelo neobvykle skoro a dlhotrvajúce vysoké teploty spôsobili, že kyselina jablčná sa v modrých odrodách odbúrala už vo vinohrade. Veltlín a Rizling vlašský sme obrali už 14. septembra,  Portugal  22. septembra a  Frankovku 20. októbra, čo bolo zhruba o dva týždne skôr ako obvykle. Mušty mali výbornú cukornatosť, iba Portugal sa dotiahol len na 20,5° vzhľadom na sucho. Ako starí vinohradníci povedali, chýbali mu zrážky. Očakávaná hmotnosť úrody sa dala len ťažko odhadnúť, lebo bobule v strapcoch boli menšie ako obvykle.

Ručne (či nožne) spracovaná frankovka

Dva riadky Frankovky sme v rámci experimentovania smerom k tvorbe naturálnych vín obrali až  9. novembra a spracovali bez technologických zariadení ručne, resp. bosými nohami, tradičným postupom známym pod pojmom pigeage au pied. Nezasírený rmut, umiestnený v spálni nášho rodinného domu v Suchej, začal po piatich dňoch spontánne kvasiť. S týmto vzácnym vínom sme počas vyzrievania manipulovali minimálne, aj to len ručne, získalo preto výstižný prívlastok unplugged.

Ocenenia

Modrý Portugal  bol v štandardných súťažiach  vcelku úspešný a môže sa pochváliť aj zlatou medailou z Danube wine 2015.  Frankovke modrej  uniklo zlato na Festivale Frankovky modrej v Rači 2015  o pár desatín boda, zato na  festivale ŽIVÉ VÍNA 2015 bola tretia v desiatke najlepšie hodnotených vín. Ziskom zlatej medaily na súťaži Vino Tirnavia 2016 dokazuje že ďalšie vyzrievanie jej len prospieva.

Vína z ročníka 2012