Hlavicka 2011

Ročník 2011

Náš prvý mimoriadne dobrý ročník

Ročník 2011 je považovaný za mimoriadne priaznivý z hľadiska pestovania hrozna, hoci spočiatku to tak nevyzeralo. Zrážky boli bohaté a slnka málo až do polovice augusta. Potom prestalo pršať  takmer do Vianoc. To malo za následok až také sucho, že nebolo možné vyorávať  sadenice viniča a plánovaná výsadba nového vinohradu sa presunula až na prvý marcový týždeň roku 2012. Na druhej strane, hrozno zostalo zdravé a pekne naberalo na cukornatosti.

V pivnici

Vo Frankovke sme použili po prvý raz na ochranu dozrievajúceho hrozna sieťky proti škorcom, ktoré sa nám vcelku osvedčili. Samotná úroda  bola veľmi pekná a opäť dokonale zdravá. Zaťaženie viniča sme na dva razy regulovali, a hoci boli kríky aj trochu omrznuté, najmä na dolnom konci vinohradu, dosiahli sme veľmi pekný hektárový výnos 3,2 t pri cukornatosti 23,2° NM.
Portugal bol vcelku zdravý až do oberačky. Úroda bola trochu nižšia, lebo sme začali strihať na jeden ťažeň a na jar nám niektoré časti vinohradu namrzli. Potvrdilo sa, že zelené práce sú mimoriadne dôležité, pretože pomáhajú udržiavať lepší zdravotný stav viniča a tiež sa nimi dá ovplyvniť výsledná cukornatosť úrody.
Oberačka končila  oberaním Frankovky 22 októbra, počas ktorej si prítomná rodina i priatelia mohli vychutnať skvelý burčiak z veltlínu…

Úroda ako dar

Mimoriadne kvalitné a zdravé hrozno ročníka 2011 bolo pre naše začínajúce vinárstvo darom. Frankovka modrá 2011Cukornatosti sa pohybovali od 20,50 NM pri Portugale až po 23,20 NM, koľko dosiahla Frankovka. Obsah kyselín v modrých hroznách bol, najmä v porovnaní s ročníkom 2010, nízky, ale veltlín mal obsah kyselín optimálny, napriek vysokej cukornatosti.
S vďačnosťou a zároveň s pokorou, sme sa podujali sprevádzať výnimočné hrozno ročníka 2011 na jeho ceste pri tvorbe vína, ako sme dúfali, výnimočnej kvality.

Ocenenia

O tom, že ročník 2011 bol naozaj výnimočný, nás presvedčili aj ocenenia, ktoré sme získali za Frankovku aj za Portugal z tohoto ročníka.

Frankovka modrá 2011, výber z hrozna, sa stala našim prvým vínom, ktoré získalo titul šampióna medzi červenými vínami na Vinum Superbum 2013, zlatú medailu na prestížnom Concours Mondial de Bruxelles 2013 a ktoré bolo zaradené do Národného salónu vín SR 2013. Toto skvelé víno potvrdilo svoj “zlatý” status ziskom ďalšej zlatej medaily na súťaži Danube Wine 2014.

Portugal Modrý 2011 barrique sa tiež nedal zahanbiť a v prestížnom Grand Teste časopisu WINE & DEGUSTATION 3/2014 bol vyhodnotený ako druhý najlepší spomedzi medzinárodnej konkurencie Portugalov. Získal niekoľko ďalších ocenení, medzi iným zlatú medailu na nominačnej súťaži vín v sv. Juri, striebornú medailu na medzinárodných súťažiach Portugieser du Monde a Danubia Wine 2014 a cenu predsedu samosprávneho kraja za najlepšie hodnotený Portugal modrý na súťaži Vino Tirnavia 2014. Mimoriadne nás potešilo, že obstál v konkurencii najlepších 472 vín z celého Slovenska a bol zaradený do Národného salónu vín SR 2014. Stal sa tak tretím Portugalom v deväťročnej histórii Národného salónu, ktorému sa dostalo tejto pocty.

Vína ročníka 2011

Vyzrievanie červených vín

Červené vína skvelého ročníka 2011 vyzrievali priemerne 18 mesiacov v nových i starých barikových sudoch s rôznym stupňom vypálenia. Ktoré sudy sceliť a kedy víno presunúť do fliaš na ďalšie vyzrievanie sme určili na základe vyhodnotenia experimentu, počas ktorého sme sledovali, ako sú vína z ročníka 2011 pri vyzrievaní ovplyvňované  novými barikovými sudmi s rôznym stupňom vypálenia od troch rôznych výrobcov.

Hodnotili sme metódou siedmich pohárov, pri ktorej sú všetky vzorky k dispozícii súčasne