vina

Vína

Na otázku: Ktoré je vaše najlepšie víno?
správny vinár odpovie: Predané a zaplatené …

Naša aktuálna ponuka obsahuje vína z ročníkov 201420152016 a 2017. Na ročníkových stránkach nájdete stručnú charakteristiku klimatických podmienok daného ročníka,  ako aj hrozna, ktorému dalo zrod. Predstavíme vám cestu, ktorú hrozno prekonalo, kým sa dostalo z vinohradu do fliaš, ktoré vám ponúkame. Uvádzame tiež výsledky analytického hodnotenia základných parametrov vín akreditovaným laboratóriom.

AF7A9420 AF7A9436 Prídite prechutnať naše vínka a posúďte sami Ľahký vánok

V súlade s našim princípom, do procesu tvorby vína zasahujeme minimálne, v záujme zachovania prirodzenosti a komplexnosti výsledného produktu. Vína počas procesu ich tvorby sírime úsporne alebo vôbec, ale dbáme, aby obsah voľnej síry pri fľašovaní bol okolo 10 mg/l, čo by malo zabezpečiť dostatočnú ochranu a stabilitu vína vo fľaši. Obsah celkovej síry je spravidla hlboko pod povolenou hodnotou v EU/SR (200 mg/l pre biele víno, 150 mg/l pre červené víno resp. 150 mg/l pre biele bio-víno, a 100 mg/l pre červené bio-víno).

Pripravení  12247136_834316023352294_3416599505001825274_n  12250113_834315970018966_7185356770153602099_n  Genius loci

V záujme autentickosti sme upustili aj od technologických postupov ako čírenie a filtrácia. Červené vína vyzrievajú v sudoch spravidla  24 mesiacov, počas ktorých sa dokonale vyčistia. Ružové a biele vína, ktoré vyzrievajú zvyčajne iba 12 mesiacov, sa tiež celkom pekne vyčistia aj bez čírenia a filtrácie, spravidla však nie sú také iskrivo čisté ako filtrované vína a môže sa v nich po nafľašovaní objaviť jemný depozit tvorený bielkovinami či zvyškami kvasiniek, tzv. matky. Tento depozit je však nutrične mimoriadne cenný, lebo obsahuje aj aktívne vitamíny, enzýmy a živé probiotiká.

Naše vína majú potenciál na ďalšie vyzrievanie vo fľaši, odporúčame ich však skladovať pri stabilnej teplote okolo 15 0C. Môže sa v nich objaviť aj prirodzený depozit, tvorený vínnym kameňom. Preto nalievajte opatrne! Červené vína odporúčame pred použitím dekantovať; ich chuť a vôňa sa prevzdušnením v karafe naplno rozvinie.

Odpovede na často kladené otázky

Informácie o aktuálnych udalostiach a akciách nájdete na Facebook-u

Svetlonosi